Wij zijn scouting Wijnegem, 99e Parsifal…

Onze groep bestaat al sinds 1956. Wij zijn inmiddels uitgegroeid tot een groep met een 240 leden. Elke zondag komen we samen om gedurende een voormiddag plezier te maken met anderen door activiteiten die onze enthousiaste leidingsploeg in elkaar boxt. Naast de gebruikelijke zondagse activiteiten gaan we tweemaal per jaar op weekend en in de zomer gaan we op kamp.

Hoe ziet onze groep er uit?

Takken
Dit zijn de verschillende leeftijdsgroepen waarbinnen de activiteiten doorgaan. Onze groep is op alle leeftijden gemengd.

• Kapoenen
        Het leven van een kapoen (6-7 jaar) is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van het kind zelf, van wat hen boeit en aanspreekt.
      • Welpen
        Jongens en meisjes van 8-9 jaar die samen leren en proberen. De werking word ingekleed met verhalen en fantasie met als basisthema het jungleboek verhaal (vandaar de benaming Welpen). Zij leven zich uit door in de bossen rond te lopen, zich vuil te maken en kattenkwaad uit te steken.
      • Joka’s
        Jongens en meisjes van 10-11 jaar.
      • Jong-verkenners of Jogivers
        Jongens en meisjes van 12-13 jaar trekken er graag op uit in de natuur of verkennen hun buurt. Op tentenkamp koken ze hun eigen potje. In vaste leefgroepjes of patrouilles werken ze samen en nemen ze initiatieven: van kattekwaad tot leuker. Jongverkenners krijgen een waaier van mogelijkheden om mee te beslissen, zelf de handen uit de mouwen te steken en allerlei vaardigheden onder de knie te krijgen. Stilaan leren ze dat scouting niet stopt als de vergadering is afgelopen.
      • Verkenners of Givers
        Jongens en meisjes van 14-16 jaar. Bij de verkenners is er ruimte voor grotere projecten. Met de groep een snuifje avontuur realiseren, of uitgedaagd worden door elkaar. Vanuit eigen interesses op zoek gaan naar zichzelf tussen soortgenoten. Ze maken in groep samen de afspraken en hebben mee inspraak in de takwerking.
      • Jins
        Jongens en meisjes van 17 jaar. Jins proberen hun eigen doelen en verwachtingen te realiseren en genieten dan ook van de vrijheid en de zelfstandigheid die ze in hun jintak krijgen. Het is een veilige plek waar ruimte is voor fouten en waar de mafste ideeën worden gerealiseerd. Door samen aan een project te werken of een kamp ineen te boksen, leren jins niet enkel zichzelf, maar ook elkaar kennen. Ze genieten van uitdagingen waar ze hun zotheid en creativiteit kunnen botvieren.

Ben je tussen de 6 en 18 jaar? Hou je van buiten ravotten in de bossen? Heb je geen schrik om je vuil te maken? Weet je niet wat doen op zondag voormiddag?
Misschien is onze groep dan wel iets voor jouw. Kom zeker eens een kijkje nemen.

Leiding
Elke tak heeft zijn eigen leidingsploeg. Dit zijn jongeren die vaak al een behoorlijke scoutscarriere achter de rug hebben en gekozen hebben om zich in te zetten voor de volgende generatie scouts. Zij organiseren elke week een activiteit en plannen weekenden en kampen voor hun leden.

Groepsleiding
De leiding zelf wordt geleid door de groepsleiding. Deze zorgt ervoor dat alles goed verloopt en is het aanspreekpunt van de groep.

Stam
Dit is een groep van oud leiding/scouts die zich op iets minder regelmatige basis toch nog wil inzetten voor de scoutsgroep. Dit doen zij door activiteiten te organiseren voor de leiding, te komen helpen met een activiteit, mee op kamp te gaan als foerier, enz….

Wortels
Zij zijn de ondersteunende kracht op verschillende vlakken. Dit zijn doorgaans ouders van de leden die graag actief deelnemen aan scouting en op aanvraag of op eigen initiatief komen helpen of activiteiten ondernemen.
Heeft u een kind in onze groep? Voelt u zich geroepen om Wortel te worden?
Laat het weten aan de groepsleiding!

Meer weten over scouting?

Ga dan eens een kijkje nemen op www.scoutsengidsenvlaanderen.be